Bolnav de hipotonie, David-Luca învață să meargă la 6 ani. Copilul are nevoie de 5.400 de euro pentru un echipament medical ce poate fi adus din Germania

Acest articol este o acțiune umanitară finanțată și publicată de Fundația Ringier. Toate cazurile sprijinite de aceasta pot fi găsite pe site-ul www.ajutacopiii.ro. Peste câteva săptămâni, David-Luca Dorojan, din București, va trece pragul celui de-al 6 an al vieții sale. Din nefericire, o existență chinuită de bolile cumplite care i s-au cuibărit în trup încă […]

Bolnav de hipotonie, David-Luca învață să meargă la 6 ani. Copilul are nevoie de 5.400 de euro pentru un echipament medical ce poate fi adus din Germania

Acest articol este o acțiune umanitară finanțată și publicată de Fundația Ringier. Toate cazurile sprijinite de aceasta pot fi găsite pe site-ul www.ajutacopiii.ro.


Peste câteva săptămâni, David-Luca Dorojan, din București, va trece pragul celui de-al 6 an al vieții sale. Din nefericire, o existență chinuită de bolile cumplite care i s-au cuibărit în trup încă de pe vremea când era doar un bebeluș. Cea mai agresivă dintre maladiile cu care a fost diagnosticat, hipotonia severă, i-a „topit” toți mușchii, mai ales pe cei ai picioarelor, și i-a „furat” mersul.


Micul luptător a adunat mii de ore de terapii, ședințe în care, cu ajutor medical, a învățat să meargă, să pășească, dar cu mare greutate și niciodată fără ajutor. Pentru ca, într-o bună zi, să poată să meargă singur pe piciorușele lui, David-Luca are nevoie nu doar de tratament neîntrerupt, și acela extrem de costisitor, ci și de un aparat complex care îi tonifică musculatura, echipament medical care însă costă 5.400 de euro.


A scăpat din ghearele morții, dar nu a cunoscut bucuria de a merge singur, fără ajutor


Hipotonie severă (o maladie care i-a afectat toți mușchii, mai ales pe cei ai picioarelor), hipotiroidism secundar (o disfuncție a glandei tiroide) și cromozom 14 congenital (o eroare genetică în structura ADN-ului). Boli îngrozitoare pe care medicii britanici le-au descoperit, în urma testelor, în trupul micuțului David-Luca înainte ca băiețelul, născut într-un spital din Londra, să împlinească zece luni.


Ceea ce a urmat a însemnat o luptă crâncenă pentru supraviețuire, o bătălie pe viață și pe moarte pe care copilașul a câștigat-o cu eforturi supraomenești. Însă nu a reușit să învingă îngrozitoarea boală care i-a răpit bucuria de a merge pe piciorușele lui.


David-Luca a intrat în tratament în a 13-a zi de viață


„Verdictul medical prin care am aflat că băiețelul nostru are toată musculatura afectată, mai ales cea a picioarelor, a căzut ca un trăsnet... Nu avea nici două săptămâni de viață când David a intrat în programul medical. Exact în a 13-a zi a primit primele tratamente. Au urmat zece luni în care a fost hrănit artificial, prin tub naso-gastric. În acea perioadă, toate relele din lume s-au adunat asupra copilașului nostru, și așa țintuit la pat. Medicii l-au diagnosticat și cu hipotiroidism secundar, și cu cromozom 14 congenital. A fost îngrozitor”, își amintește Roxana-Florentina Dorojan, mama lui David-Luca.


Mii de ore de terapii dătătoare de speranțe


Starea de sănătate a fiului lor, nevoia ca el să urmeze terapii intensive zilnice, i-a făcut pe părinții acestuia - Roxana-Florentina (39 de ani) și Emil Adrian (40 de ani) - să renunțe la tot în Anglia - unde aveau un rost - și să revină în România. Copilăria lui David-Luca a însemnat din acel moment o navetă fără de sfârșit între București, Oradea și Alba Iulia, orașe unde băiețelul face, în spitale de stat sau în clinici private, terapii asistate prin care specialiștii speră să-i redea mersul furat de maladie.


Mecanoterapia, balance-suite, logopedia, terapia ocupațională, masajele, hidroterapia sau kinetoterapia sunt „armele” terapeuților, exerciții adunate în mii de ore care până acum au ținut aprinsă speranța că David-Luca va putea păși singur pe picioarele lui. Asta atâta vreme cât acum există semne extrem de bune atâta vreme băiatul poate să meargă, chiar dacă cu greutate, cu ajutor.Banda cu vibrații îi poate reda mersul lui David-Luca


Un element-cheie în această luptă acerbă, teribilă, pe care David-Luca o duce este, o spun specialiștii care de atâția ani îl tratează pe copil, un echipament medical care stimulează percepția, îmbunătățește echilibrul și coordonarea, crește forța musculară și mobilitatea articulațiilor și reglează tonusul muscular. Un aparat - o bandă cu vibrații -, pe care băiatul îl poate folosi în cadrul terapiilor dar doar dacă părinții îl programează contra unor costuri care au devenit înrobitoare pentru ei.  


Și, pentru ca rezultatele să se vadă, recomandarea medicilor este ca micul pacient - aflat în programul de susținere a Fundației Ringier România- să beneficieze de minimum două ședințe zilnice! Lucru imposibil pentru copil atât din considerente financiare, cât și din cauza faptului că acest lucru ar însemna ca David-Luca să fie programat non-stop, adică să...se mute în acele clinici care au astfel de echipamente medicale. De aceea, soluția salvatoare, singura, ar fi achiziționarea unui astfel de aparat ce poate fi adus din Germania pentru 5.400 de euro, cu tot cu taxe de transport.


David-Luca, în timpul terapiilor cu banda cu vibrații, la o clinică din Alba Iulia

„Șansele de a merge ale copilașului nostru ar fi mult mai mari dacă am avea acasă acest echipament”


„Viața pentru un copil cu dizabilități, așa cum este David al nostru, nu este ușoară nici din punct de vedere financiar. Procedurile sunt extrem de costisitoare. Când tragem linie, adunăm 12.000 de lei lunar... Întotdeauna, eforturile financiare au fost peste puterile noastre”, spune mama copilului.


Dacă am avea acasă acea bandă cu vibrații, pe care medicii o recomandă ca fiind extrem de importantă, șansele de a merge ale copilașului nostru ar fi mult mari mari. Noi nu avem cum să respectăm indicațiile doctorilor de a folosi acel echipament medical de două ori pe zi. Ne este imposibil... De aceea, îi rog pe toți oamenii cu suflet, rog fundațiile să ne fie alături în continuare să reușim să strângem cei 5.400 de euro pentru a putea cumpăra din Germania acea bandă cu vibrații.

Roxana-Florentina Dorojan, mama lui Luca:

Strângeri de fonduri pentru David-Luca


În încercarea de a ține pasul cu cheltuielile necesare terapiilor, dar și cu speranța că va reuși să strângă cei 5.400 de euro necesari achiziționării acelui echipament medical atât de necesar în recuperarea băiatului suferind, mama lui David-Luca a înființat Asociația ”Hypotonic Rescue”.


Cei care doresc să îl ajute pe David-Luca o pot face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828 cu textul «DAVID-LUCA».


Donează prin sms, online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5 % din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro


* Suma alocată cauzei este de 2 euro și banii se rețin o singură dată. Nu se percepe TVA pentru donațiile de pe abonament. În rețelele Digi Mobil, Orange și Telekom, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reținut la achiziționarea creditului. Pentru donațiile de pe cartele preplătite în rețeaua Vodafone utilizatorii nu plătesc TVA.