Bloggerul moldovean Nekoglai, bătut și tuns la chelie de poliția rusă, susțin activiștii pentru drepturile omului. De ce a fost reținut

Bloggerul Nekoglai, 22 de ani, pe numele lui Nikolai Lebedev, care a fost reținut pentru o parodie video, a fost bătut și tuns la zero cu forța de poliția din districtul Presnenski din Moscova, a relatat Alexei Melnikov, membru al Comisiei de Monitorizare Publică (POC), scrie portalul rus independent Meduza. Potrivit MediaZona, tânărul a fost […]

Bloggerul moldovean Nekoglai, bătut și tuns la chelie de poliția rusă, susțin activiștii pentru drepturile omului. De ce a fost reținut

Bloggerul Nekoglai, 22 de ani, pe numele lui Nikolai Lebedev, care a fost reținut pentru o parodie video, a fost bătut și tuns la zero cu forța de poliția din districtul Presnenski din Moscova, a relatat Alexei Melnikov, membru al Comisiei de Monitorizare Publică (POC), scrie portalul rus independent Meduza. Potrivit MediaZona, tânărul a fost expulzat în Republica Moldova pe 24 noiembrie.

Activistul pentru drepturile omului l-a vizitat pe bloggerul de 22 de ani la Centrul de Detenţie Temporară pentru Cetăţeni Străini din satul Saharovo. Acolo, potrivit lui Melnikov, Nekoglai a fost adus cu răni, „hematoame multiple, abraziuni ale scalpului, extremităților superioare și inferioare”.

În cele mai bine de două săptămâni de detenție în arestul poliției moscovite, Nekoglai a fost bătut și tuns la zero, susține Alexei Melnikov. Forțele de securitate „au filmat procesul de tortură”, iar TikToker-ul era „într-o stare morală și psihologică delicată”.

„Și-a bătut joc de isprava soldatului nostru”


Pe 7 noiembrie, Nekoglai a postat pe contul său de Tiktok, care are 9,5 milioane de urmăritori, o parodie a unui videoclip masiv distribuit de propagandă, inclusiv de agenția de stat RIA Novosto, meverificat din surse independente, cu un soldat rus întins într-un șanț care prinde și aruncă înapoi două grenade lansate de o dronă ucraineană.

Clipul distribuit de propaganda rusă:

Parodia lui Nekoglai:
@nekoglai #nekoglai #war ♬ som original - NewJev

Pe 8 noiembrie, Nekoglai a fost reclamat la Parchetul General și la Ministerul Afacerilor Interne. Directorul Ligii pentru Internet Sigur, Ekaterina Mizulina, a considerat că bloggerul „îsi bate joc de isprava soldatului nostru”.

A doua zi, Nekoglai a fost reținut, dar pentru altă faptă: încălcarea legilor privind imigrația. Instanța l-a amendat cu 5.000 de ruble, circa 80 de euro. 

Mai târziu a apărut un videoclip cu scuze pentru difuzarea parodiei, în care Nekoglai spune că „se simte ca un animal”.

Pe 24 noiembrie, bloggerul a fost expulzat din Rusia în Republica Moldova, al cărei cetățean este.