AVERTIZARE METEOROLOGICĂ -COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 9 iunie, ora 10 – 11 iunie, ora 10 Fenomene vizate: temperaturi deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic accentuat Zone afectate: județul Dâmbovița În intervalul menționat, în județul Dâmbovița se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, cu maxime între 35 și 37 de grade. Va fi caniculă și disconfort […] Articolul AVERTIZARE METEOROLOGICĂ -COD PORTOCALIU apare prima dată în DambovitaNews.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ -COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 9 iunie, ora 10 – 11 iunie, ora 10

Fenomene vizate: temperaturi deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic accentuat

Zone afectate: județul Dâmbovița

În intervalul menționat, în județul Dâmbovița se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, cu maxime între 35 și 37 de grade. Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități.

Reamintim cetățenilor câteva recomandări care trebuie respectate:

– Verifică funcţionarea corectă a sistemului de aer condiţionat (ventilatoare);
– Izolează ferestrele. Montează temporar, între ferestre şi perdele, un sistem de reflectare a căldurii (exemplu: folie de aluminiu). Acoperă ferestrele în care bate soarele dimineaţa sau după amiaza cu draperii, jaluzele, obloane. Acestea pot reduce căldura în casă cu până la 80%. Deschideți ferestrele noaptea când temperaturile sunt mai scăzute;
– Rămâi în casă sau limitează expunerea la soare, mai ales între orele 11-18.
Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul.
– Răcorește locuința cu ajutorul aparatelor de aer condiționat sau ventilatoare.
– Reglează aerul condiţionat la maxim 5 grade sub temperatura de afară. Aerisește încăperile dimineaţa devreme sau seara târziu. De asemenea, dușurile frecvente te răcoresc rapid.
– Bea multă apă, cel puțin 2 litri/zi (nu prea rece). Nu aștepta să-ți fie sete pentru a bea apa! Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricţionare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reţinere a lichidelor, de aceea trebuie să consulte un medic înainte de a creşte aportul acestora.
– Mâncă regulat, echilibrat şi uşor (legume și fructe). Evită consumul de multă sare, zahăr și grăsimi.
– Limitează consumul de băuturi alcoolice și cafea/cofeină (conduc la deshidratare rapidă).
– Poartă haine uşoare, deschise la culoare, care acoperă cat mai mult pielea. Poși folosi și o cremă de soare (cu protectie minim 15).
– Protejează-ți faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi.
– Protejează-ți ochii purtând ochelari de soare cu lentile colorate din categoria 3 (filtre optice marcate UV 400 de culoare gri, maro sau verde), sau prin intermediul unor ochelari de vedere prevăzuți cu lentile fotocromatice.
– Evită muncile extenuante și excercițiile fizice în partea cea mai călduroasă a zilei (11-18) sau ia pauze frecvente.
– Nu lăsa niciodată copiii, bătrânii sau animalele singure în autovehicule închise! Cand temperatura unui copil ajunge la 40 de grade, organele interne incep sa cedeze, iar la o temperatura de 41,6 grade poate surveni decesul.
– Nu lăsa în mașină obiecte care pot exploda la căldură (brichete, tuburi de deodorant, gel antibacterian).

Articolul AVERTIZARE METEOROLOGICĂ -COD PORTOCALIU apare prima dată în DambovitaNews.