Avertisment OMS: Un număr de peste 55 de ore de lucru pe săptămână creşte riscul de deces

Peste 745.000 de oameni au murit în 2016 de boli cardiace şi atacuri cerebrale, după ce au lucrat cel puţin 55 de ore pe săptămână, arată un un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO), informează Agerpres. OMS şi ILO estimează că 398.000 de persoane au murit de […]

Avertisment OMS: Un număr de peste 55 de ore de lucru pe săptămână creşte riscul de deces

Peste 745.000 de oameni au murit în 2016 de boli cardiace şi atacuri cerebrale, după ce au lucrat cel puţin 55 de ore pe săptămână, arată un un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (ILO), informează Agerpres.


OMS şi ILO estimează că 398.000 de persoane au murit de atac cerebral şi 347.000 de boli de inimă în 2016 din cauză că au lucrat cel puţin 55 de ore pe săptămână.


Între 2000 şi 2016, numărul de decese de boli de inimă cauzate de numărul mare de ore de lucru a crescut cu 42%, iar cel al deceselor de atac cerebral, cu 19%, mai arată studiul, publicat în revista Environment International.


Potrviti studiului, 72% dintre decese au apărut în rândul bărbaţilor.


Conform studiului, un număr de cel puţin 55 de ore de lucru pe săptămână este asociat cu un risc estimat de 35% mai mare de atac cerebral şi de 17% mai mare de cardiopatie ischemică, faţă de situaţia cu 35-40 de ore pe săptămână.


"Pandemia de COVID-19 a schimbat semnificativ modul în care lucrează multă lume", a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.


"Niciun loc de muncă nu merită riscul unui atac cerebral sau al unei boli de inimă. Guvernele, angajatorii şi lucrătorii trebuie să colaboreze pentru a conveni asupra unor limite, pentru a proteja sănătatea angajaţilor", a mai afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus.


"A lucra 55 de ore sau mai mult pe săptămână reprezintă un mare risc pentru sănătate", a subliniat dr. Maria Neira, directoare a Departamentului de mediu, schimbări climatice şi sănătate al OMS.