Asasinarea președintelui haitian, o anchetă de proporții. Cine e acuzat acum că se află în spatele loviturii

Procurorul-șef din Haiti a cerut, marți, inculparea și arestarea premierului Ariel Henry, care a preluat șefia Executivului din statul caraibian, la două săptămâni după ce președintele Jovenel Moise a fost ucis, relatează Reuters și The Guardian. Potrivit anchetatorilor, există dovezi că actualul premier a discutat cu unii dintre suspecții din cazul asasinatului care a șocat […]

Asasinarea președintelui haitian, o anchetă de proporții. Cine e acuzat acum că se află în spatele loviturii

Procurorul-șef din Haiti a cerut, marți, inculparea și arestarea premierului Ariel Henry, care a preluat șefia Executivului din statul caraibian, la două săptămâni după ce președintele Jovenel Moise a fost ucis, relatează Reuters și The Guardian. Potrivit anchetatorilor, există dovezi că actualul premier a discutat cu unii dintre suspecții din cazul asasinatului care a șocat țara. În replică, premierul nu a comentat acuzațiile, dar a cerut demisia procurorului.


Neurochirurg în vârstă de 71 de ani, Ariel Henry a devenit prim-ministru în luna iulie, la două săptămâni după ce Jovenel Moïse a fost ucis. Fusese desemnat în funcție cu câteva zile înainte de asasinat.


După ce a fost învestit în funcție, Henry a fost considerat unul dintre cei care încerca să stabilizeze țara șocată de uciderea președintelui și apoi lovită de două dezastre naturale - un cutremur soldat cu peste 2.000 de morți și un uragan.


De acum însă, asupra premierului planează acuzații dure. Ariel Henry este suspectat că s-a aflat în spatele complotului privind uciderea președintelui Jovenel Moise.


Ariel Henry a devenit oficial premierul haitian, la două săptămâni după asasinarea președintelui

Potrivit solicitării oficiale semnate de procurorul Bed-Ford Claude, „există destule elemente compromițătoare pentru a-l urmări penal pe Henry și a cere acuzarea sa directă” în acest caz.


În același timp, ziarul haitian Le Nouvelliste relatează că procurorul le-a cerut oficialilor din domeniul imigrației să îl împiedice pe premier să părăsească țara din cauza „gravității” faptelor care au ieșit la iveală.


În cererea depusă de anchetator, Bed-Ford Claude susține că Ariel Henry a vorbit la telefon de două ori cu fostul oficial al ministerului justiției Joseph Felix Badio, în noaptea în care a fost ucis președintele.


Despre Badio, care este căutat de autorități, se crede că este creierul asasinatului din 7 iulie. Procurorul mai precizează că în timpul discuțiilor, premierul s-ar fi aflat la Hotelul Montana din Port-au-Prince, în timp ce Badio vorbea de undeva lângă reședința lui Moïse.


În urma acuzațiilor, premierul nu a dat nicio explicație. În schimb, el a cerut înlocuirea procurorului care l-a acuzat.


Zeci de arestări după asasinarea președintelui din Haiti


44 de suspecți au fost arestați până acum în legătură cu asasinatul președintelui haitian. Printre ei se numără și 18 foști soldați columbieni, dintre care unii au făcut parte din echipa de asalt care a pătruns în reședința lui Moïse în primele ore ale zilei de 7 iulie.


Reprezentanții Poliției au precizat că un om-cheie din cadrul operațiunii ar fi Christian Emmanuel Sanon, un pastor din Florida, care ar fi avut un plan să preia conducerea țării din Caraibe.


Văduva președintelui haitian, Martine Moïse, a declarat recent într-un interviu pentru New York Times că bănuiește că „oligarhii bogați” sunt responsabili pentru asasinatul care a zguduit țara afectată de o serie de crize economice, politice, umanitare și de securitate.


Foto: EPA