Anthony Fauci, consilierul Casei Albe pe tema COVID, se declară „eliberat” de faptul că nu mai trebuie să se contrazică cu Trump

Expertul imunolog american, care a avut o relație complicată cu fostul președinte al SUA, a revenit în sala de presă a Casei Albe, după ce Joe Biden a lansat o strategie națională pentru combaterea epidemiei de Covid, scrie The Guardian. Anthony Fauci, cel mai important expert în boli infecțioase al SUA, a vorbit joi despre […]

Anthony Fauci, consilierul Casei Albe pe tema COVID, se declară „eliberat” de faptul că nu mai trebuie să se contrazică cu Trump

Expertul imunolog american, care a avut o relație complicată cu fostul președinte al SUA, a revenit în sala de presă a Casei Albe, după ce Joe Biden a lansat o strategie națională pentru combaterea epidemiei de Covid, scrie The Guardian.


Anthony Fauci, cel mai important expert în boli infecțioase al SUA, a vorbit joi despre „sentimentul eliberator” pe care îl are după plecarea lui Donald Trump de la Casa Albă.


„Ideea de a putea veni aici, a vorbi liber despre ceea ce cunoşti, despre dovezi, ştiinţă este un sentiment eliberator”, a declarat specialistul în imunologie.


Fauci, directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, a fost direct implicat în coordonarea măsurilor de combatere a epidemiei de COVID.


El a avut însă o relație dificilă cu fostul președinte și a fost tot mai clar subminat și îndepărtat din comunicările publice.


În octombrie, în timpul campaniei electorale, Trump ar fi spus staff-ului său că „Fauci este un dezastru”.


Public, fostul președinte a fost ceva mai reținut. Dar la un miting din noiembrie la care participanții au strigat „Demite-l pe Fauci!”, Trump a sugerat că ar putea să facă acest lucru.


Fauci a explicat și de ce a avut o relație dificilă cu fostul lider de la Casa Albă. „Am spus întotdeauna totul şi asta mi-a creat uneori probleme”, a recunoscut el.


„Unele afirmaţii m-au făcut să mă simt inconfortabil, deoarece nu erau bazate pe ştiinţă”, a continuat acest expert în vârstă de 80 de ani care se bucură de o imensă popularitate în ţară.


El a precizat că a fost deranjat de sprijinul adus în martie de Donald Trump hidroxiclorochinei, un medicament antimalarie care nu şi-a dovedit eficienţa în faţa coronavirusului.


„Nu aveam nicio plăcere să îl contrazic pe preşedinte”, a afirmat el joi. „Şi nu prea am simţit că puteam vorbi fără să avem de înfruntat repercusiuni”, a continuat Anthony Fauci.


Totuși, în vreme ce noul președinte Joe Biden a criticat dur campania de vaccinare începută de administrația Trump, Fauci a insistat că noua echipă „nu începe de la zero”.


El le-a oferit și un mesaj optimist americanilor. „Dacă reușim să vaccinăm 70%-85% din populație până la sfârșitul verii, mijlocul verii, cred că vom reuși la toamnă să ajungem într-un oarecare grad de normalitate”, a declarat Fauci.