Ambasadorul Myanmar la Londra a dormit în mașină, după ce a fost expulzat din ambasadă de atașatul militar

Kyaw Zwar Minn, ambasadorul Myanmarului în Marea Britanie, a fost dat afară din clădirea ambasadei, la Londra, și a fost obligat să petreacă noaptea în mașina personală, relatează BBC. Ambasadorul a povestit că atașatul militar din ambasadă l-a dat afară din clădire și l-a anunțat că nu mai este reprezentantul țării. Militarii din Myanmar au […]

Ambasadorul Myanmar la Londra a dormit în mașină, după ce a fost expulzat din ambasadă de atașatul militar

Kyaw Zwar Minn, ambasadorul Myanmarului în Marea Britanie, a fost dat afară din clădirea ambasadei, la Londra, și a fost obligat să petreacă noaptea în mașina personală, relatează BBC.


Ambasadorul a povestit că atașatul militar din ambasadă l-a dat afară din clădire și l-a anunțat că nu mai este reprezentantul țării.


Militarii din Myanmar au preluat puterea printr-o lovitură de stat la 1 februarie. Kyaw Zwar Minn a cerut eliberarea liderului civil al țării, Aung San Suu Kyi.


Peste 500 de persoane, inclusiv zeci de copii, au fost uciși până acum, în timp ce protestatarii pro-democrație cer revenirea la putere a liderului ales, doamna Suu Kyi, și a partidului său, Liga Națională pentru Democrație (NLD).


Kyaw Zwar Minn a încercat în zadar să intre în clădirea ambasadei Myanmar | Foto: Profimedia Images

Kyaw Zwar Minn a descris evenimentele de miercuri ca „un fel de lovitură de stat în mijlocul Londrei”, a raportat Reuters. Ambasadorul a fost fotografiat stând pe stradă în fața ambasadei din Mayfair, Londra, vorbind cu ofițerii din forța de poliție metropolitană.


Poliția ar fi fost chemată să împiedice reintrarea acestuia în clădire. Protestatarii s-au adunat în fața ambasadei, după ce a apărut informația că ambasadorul ar fi fost reținut.


Ministrul britanic de externe Dominic Raab a condamnat „acțiunile de intimidare ale regimului militar din Myanmar la Londra.”


În martie, Kyaw Zwar Minn a cerut eliberarea doamnei Suu Kyi și a declarat pentru BBC că Myanmar este „divizată” și ar putea fi expusă riscului unui război civil. El a susținut că declarațiile sale nu „trădează țara”. Guvernul din Myanmar a emis ulterior o declarație, spunând că ambasadorul a fost rechemat de la post.


Intrarea în ambasadă e păzită de polițiști, ambasadorul stă lângă ușă, după ce a fost expulzat | Foto: Profimedia Images

Ambasadorul a petrecut noaptea ghemuit în SUV-ul său personal, lângă ambasada din care a fost exilat. O camionetă gri se afla la celălalt capăt al străzii, cu personal consular și activiști care monitorizau situația.


Un purtător de cuvânt al Biroului de Externe al Regatului Unit a declarat pentru BBC că „se caută clarificări cu privire la statutul actual al ambasadorului Myanmar la Londra, în conformitate cu protocolul diplomatic.”