Ambarcațiune grav avariată de o balenă ucigașă în largul coastelor Spaniei. Atacurile s-au intensificat în ultima perioadă

Incidentul care a avut loc în largul coastelor spaniole se adăugă zecilor de atacuri asupra navelor înregistrate în acest an în zona coastelor spaniole şi portugheze, scrie Reuters. În urma atacului, echipajul ambarcațiunii a avut nevoie de ajutorul autorităților spaniole. Joi, un grup de orci a rupt cârma şi a străpuns coca navei Mustique, după […]

Ambarcațiune grav avariată de o balenă ucigașă în largul coastelor Spaniei. Atacurile s-au intensificat în ultima perioadă

Incidentul care a avut loc în largul coastelor spaniole se adăugă zecilor de atacuri asupra navelor înregistrate în acest an în zona coastelor spaniole şi portugheze, scrie Reuters. În urma atacului, echipajul ambarcațiunii a avut nevoie de ajutorul autorităților spaniole.

Joi, un grup de orci a rupt cârma şi a străpuns coca navei Mustique, după ce s-au izbit de aceasta, în drumul său spre Gibraltar, făcând ca echipajul să contacteze autorităţile spaniole pentru ajutor, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului pentru salvări marine.

Serviciul a trimis o navă de răspuns rapid şi un elicopter cu o pompă pentru a oferi ajutor ambarcaţiunii cu o lungime de 20 de metri, care naviga sub pavilion britanic, a adăugat el.

Nava Mustique a fost remorcată în portul Barbate, în provincia Cadiz, pentru reparaţii.

Potrivit grupului de cercetători GTOA, care monitorizează populaţia sub-speciilor de balene iberice, incidentul vine după cel puţin 20 de interacţiuni care au avut loc doar în această lună în strâmtoarea Gibraltar, între nave mici şi balene În 2022, au fost 207 de interacţiuni raportate, arată datele GTOA.

Anterior, în cursul lunii mai, iahtul Alboran Champagne a suferit un impact similar cu trei orci, la o jumătate de milă nautică de Barbate. Nava nu a putut fi remorcată din cauză că era complet inundată şi a fost lăsată să se scufunde.

Autoritățile recomandă navigatorilor să plece imediat din zonă dacă sesizează un comportament ciudat al balenelor.

Orice interacţiune între o navă şi o balenă trebuie raportată autorităţilor, a adăugat ministerul.

Deşi sunt cunoscute ca balenele ucigaşe, orcile, aflate în pericol de dispariţie, fac parte din familia delfinilor. Ele pot măsura până la opt metri şi pot cântări până la şase tone la maturitate.