Aliații lui Navalnîi anunță proteste masive pentru miercuri

Aliații opozantului Aleksei Navalnîi au anunțat că miercuri vor declanșa ceea ce ei speră să fie cele mai mari proteste din istoria modernă a Rusiei, relatează Reuters. Data protestului a fost anunțată după ce un sindicat din sistemul sanitar a anunțat, sâmbătă, că Navalnîi se află într-o stare critică, rinichii putând să-i cedeze oricând și […]

Aliații lui Navalnîi anunță proteste masive pentru miercuri

Aliații opozantului Aleksei Navalnîi au anunțat că miercuri vor declanșa ceea ce ei speră să fie cele mai mari proteste din istoria modernă a Rusiei, relatează Reuters.

Data protestului a fost anunțată după ce un sindicat din sistemul sanitar a anunțat, sâmbătă, că Navalnîi se află într-o stare critică, rinichii putând să-i cedeze oricând și să-i inducă un stop cardiac fatal.

„O situație extremă cere decizii extreme”, au scris aceștia pe site-ul dedicat lui Navalnîi, arătând că situația evoluează prea repede înspre rău.

Susținătorii disidentului cred că demonstrațiile ar putea determina autoritățile să-i asigure asistență medicală, salvându-i viața.

Disidentul este în greva foamei și cere asistență medicală

Navalnîi se află în greva foamei din 31 martie, în semn de protest față de refuzul autorităților penitenciare de a-i oferi îngrijiri medicale adecvate pentru durerile acute de spate și picioare de care suferă.

„Viața lui Alexei Navalny și soarta Rusiei depind de câți cetățeni ies miercuri în stradă”, au scris aliații celui mai cunoscut critic al Kremlinului.

Fiica lui Navalnîi, Dasha, studentă la Universitatea Stanford, a făcut duminică un apel pe Twitter pentru ca tatăl ei să fie consultat de un medic din afara închisorii.

În același timp, SUA au avertizat Rusia că dacă Aleksei Navalnîi moare în detenție, vor exista „consecințe”. „Vor fi trași la răspundere de comunitatea internațională”, a declarat pentru CNN Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden.