Adolescent de 17 ani, internat cu Covid-19, la Spitalul Câmpina: „Am fost sechestrat în salon, n-am avut acces la toaletă și am primit iaurt expirat”

Adolescentul, în vârstă de 17 ani, din Prahova, diagnosticat cu Covid-19, susține că,  după ce a ajuns la Spitalul Municipal Câmpina, a fost încuiat, timp de mai multe ore, într-un salon, fără să aibă acces la toaletă. Acesta reclamă că a primit, drept hrană, un iaurt expirat și un cartof, iar ulterior, după externare, a […] Articolul Adolescent de 17 ani, internat cu Covid-19, la Spitalul Câmpina: „Am fost sechestrat în salon, n-am avut acces la toaletă și am primit iaurt expirat” apare prima dată în Observatorul Prahovean.

Adolescent de 17 ani, internat cu Covid-19, la Spitalul Câmpina: „Am fost sechestrat în salon, n-am avut acces la toaletă și am primit iaurt expirat”

Adolescentul, în vârstă de 17 ani, din Prahova, diagnosticat cu Covid-19, susține că,  după ce a ajuns la Spitalul Municipal Câmpina, a fost încuiat, timp de mai multe ore, într-un salon, fără să aibă acces la toaletă. Acesta reclamă că a primit, drept hrană, un iaurt expirat și un cartof, iar ulterior, după externare, a descoperit mai multe inadvertențe în actele eliberate de unitate medicală.

Adolescentul, elev la un liceu din Prahova, susține că, finele lunii septembrie, a început să aibă febră mare, iar ulterior i-au dispărut mirosul și gustul.

Conform protocolului în astfel de cazuri, adolescentul a sunat la DSP Prahova și a hotărât să rămână izolat la domiciliu, până când autoritățile îi vor comunica pașii pe care trebuie să-i urmeze.

Pe 26 septembrie, i-au fost recoltate, la domiciliu, probe pentru testul SARS-CoV-2, iar după două zile, când deja începuse să se simtă mai bine, când nu mai avea febră, a fost anunțat de DSP Prahova că testul este pozitiv și că o ambulanță îl va lua de la domiciliu pe 29 septembrie, la ora 09.00, pentru a-l transporta la Spitalul Municipal Câmpina pentru a fi evaluat din punct de vedere medical.

„Mi s-a comunicat că evaluarea nu ar trebui să dureze mai mult de 5 ore pentru că aceasta constă în analize de sânge uzuale și radiografie la plămâni, având în vedere că Spitalul Municipal Câmpina este cel mai apropiat spital de Covid pentru copii și că sunt obligați să mă trimită acolo”, ne-a povestit adolescentul, care susține că s-a decis să povestească tot ce a pățit la unitatea medicală pentru ca alți copii să nu treacă prin ce a trăit el. Adolescentul spune că internarea s-a făcut fără ca părinții lui să fie anunțați de către personalul medical, tatăl său, care muncește în București, aflând de situație doar de la el.

„Am fost internat și încuiat în salon”

Adolescentul susține că tatăl său a venit special la spital pentru a solicita externarea sa, însă lucrurile nu s-au rezolvat imediat.

„Eu am stat în cameră încuiat și încercam să iau legatura cu oricine pentru a îmi descuia ușa pentru a mă duce la toaletă. Nu mi-a răspuns nimeni. După ce am sunat la DSP de cel putin 30 de ori, au realizat că ceva nu e în regulă, au sunat la spital să-mi aducă mâncare și să-mi deschidă ușa. La ora 19.00 mi s-a adus prima masă.

Aceasta consta într-un iaurt expirat de 10 zile si un cartof fiert. Mi s-a dat și drumul  la ușă pentru a mă duce la baie. Atunci a fost singura dată când am avut ușa descuiată. După ce m-am întors în cameră am fost iarași încuiat fără să mai vină cineva la mine să mă verifice sau să îmi aducă mâncare sau apa.

La ora 21.30 am sunat la DSP-Permanență să întreb de externare și să le explic ce se întâmplă. Mi-au spus că nu au primit nimic de la spital și au spus că o să sune și o să mă anunțe ce au rezolvat. M-au sunat înapoi după 30 de minute și mi-au spus că hârtiile au fost făcute și că voi pleca în seara aceea.

Medicul după ce a primit acordul de a mă externa și știa că a scăpat de DSP a anulat externarea si mi-au făcut iar internare. În tot acest timp, am sunat în disperare la directia spitalului și la DSP doar să aud că nu au putere să mă ajute”, a povestit adolescentul, care susține că pe durata spitalizării nu a primit medicamentație, însă aceasta figurează ca și cheltuială în documentele eliberate de spital.

Iar acestea nu sunt singurele inadvertențe care se regăsesc în acte, potrivit adolescentului, care susține că data externării este modificată cu pixul, iar CNP-ul nu este cel corect. În plus, se precizează că a primit medicamentație pentru cinci zile, în condițiile în care tânărul susține că nu a primit nimic și, mai mult, a rămas internat numai 24 de ore.

„Am vrut să-mi iau copilul acasă”

Contactat telefonic, tatăl adolescentului, susține că a încercat să-și ia copilul din spital imediat cum a aflat că acesta este încuiat în salon și fără acces la toaletă.

„Întâi de toate vreau să precizez că nu vreau niciun folos material și nici să ajung cunoscut. În seara zilei de 29 septembrie am fost la Spitalul Municipal Câmpina unde a fost adus băiatul meu, fiind confirmat cu Covid, pentru niște investigații. Am cerut să vorbesc cu medicul să văd ce se întâmplă.

Când a venit medicul a început să-mi spună că trebuie să completez o cerere de externare pe propria răspundere, lucru care s-a și întâmplat, dacă vreau să-i dea drumul în acea seară. După 5 minute s-a întors și mi-a spus că nu poate să-i dea drumul dacă nu este un adult să-l supravegheze non-stop acasă, că așa e procedura. Am completat o hârtie pe propria răspundere că o să stau eu cu el.

Băiatul mi-a spus că de când a ajuns la spital, pe la amiază nu știu exact ora, a fost ascultat la plămâni după care a fost dus la etajul 5 și lăsat într-o camera, fiindu-i încuiată ușa. Acea cameră nu avea baie”, ne-a povestit tatăl tânărului, care susține că solicitarea sa de externare ar fi trebuit să fie transmisă imediat la DSP Prahova, astfel încât adolescentul să fi externat.

„Eu am completat cererea în jurul orei 17.30, dar nu știu din ce motive cererea către DSP Prahova a fost transmisă târziu după multe insistențe ale băiatului. Băiatul a vorbit cu cei de la DSP și le-a povestit cum stă treaba. Cei de la DSP au spus că toată procedura trebuia să dureze maxim 5 ore”, ne-a explicat tatăl băiatului.

„După ce i-am trimis eu mâncare, fiului meu i s-a adus un iaurt expirat după 19 septembrie și un cartof fiert”, susține tatăl adolescentului, precizând că a încercat să afle de ce nu-i dă drumul fiului său, însă i s-a transmis printr-o asistentă că a fost solicitată ambulanța, dar nu se știe când vine și că poate să dureze și până a doua zi.

Conducerea spitalului neagă acuzațiile

Contactat telefonic, managerul Spitalului Municipal Câmpina, dr. Călin Tiu, a susținut că unitatea medicală a respectat procedurile, având în vedere că adolescentul este minor.

„La noi nu a fost înregistrată nicio nemulțumire din partea familiei. Personalul ne-a anunțat că atât tatăl s-a adresat nervos, dar și tânărul și-ar fi exprimat în mai multe rânduri nemulțumirea. Cu siguranță nu poate fi vorba că adolescentul a fost încuiat în salon.

La secțiile de copii, într-adevăr, este închisă ușa la capătul coridorului, iar accesul se face pe bază de cartelă, pentru a preveni o eventuală părăsire a spitalului de către copii. La etajul V există grupuri sanitare la capăt de coridor și, prin urmare, accesul nu este îngrădit.

Faptul că nu a fost lăsat să plece din spital este că tânărul este minor și, potrivit legislației, copilul nu poate părăsi singur spitalul. Având în vedere situația, am cerut medicului șef de secție să sesizeze la DGASPC”, a susținut dr. Călin Tiu, directorului unității medicale, care a infirmat și celelelalte două acuze, respectiv că minorul a primit iaurt expirat, dar și că ar putea exista erori în documentele eliberate de spital, în condițiile în care „totul este generat de sistemul informatic”.

„De o săptămână de la bucătărie pleacă alte iaurturi. Modelulul din poza dumneavoastră a existat însă, în consum, înaintea celui albastru. Cel mai probabil, pacientul a găsit iaurtul expirat în vreun frigider din secție”, a susținut managerul care a precizat că vor fi efectuate, astăzi, verificări.

Adolescentul, în schimb, susține că dorește numai să primească explicații din partea spitalului, de ce a fost nevoit să treacă prin această experiență.

Lecție dură pentru adulți

„Cu siguranță, dacă era un copil mai mic, totul ar fi fost trecut cu vederea. Am ținut să povestesc ce mi s-a întâmplat ca alți copii să nu treacă prin experiența mea și să ajungă acasă traumatizați. Dacă i se întâmpla unui copil mai mic, pleca din spital cu sechele”, a susținut adolescentul care a precizat că, după incident, nimeni din spital nu mai dorește să îi comunice nimic. Acesta susține că pe lângă documentele eliberate de unitatea medicală, în susținerea celor afirmate stau convorbirile lungi cu personalul de la DSP, discuțiile cu persoanele care au verificat dacă respectă carantina, dar care au aflat, tot de la el, că a ajuns la spital, că este închis în salon și nu are acces la toaletă, precum și imaginile realizate pe durata internării.

Articolul Adolescent de 17 ani, internat cu Covid-19, la Spitalul Câmpina: „Am fost sechestrat în salon, n-am avut acces la toaletă și am primit iaurt expirat” apare prima dată în Observatorul Prahovean.