Administrația Canalelor Navigabile implementează două proiecte, cu finanțare europeană, cu o valoare totală de peste 16,5 milioane de lei

Compania Națională „Administrația Canalelor Navigabile” (CN ACN) SA a semnat două contracte de finanțare pentru studii de fezabilitate ce vizează retehnologizarea Ecluzei Năvodari și modernizarea Canalului Dunăre – Marea Neagră și a Canalului Poarta Albă [...]

Administrația Canalelor Navigabile implementează două proiecte, cu finanțare europeană, cu o valoare totală de peste 16,5 milioane de lei

Compania Națională „Administrația Canalelor Navigabile” (CN ACN) SA a semnat două contracte de finanțare pentru studii de fezabilitate ce vizează retehnologizarea Ecluzei Năvodari și modernizarea Canalului Dunăre – Marea Neagră și a Canalului Poarta Albă – Midia Năvodari, cu o valoare totală ce depășește 16,5 milioane de lei.

Astfel, potrivit CN ACN SA, a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul din cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare 2014 – 2020 „Studiu de fezabilitate pentru obiectivul/proiectul de investiții: Retehnologizare Ecluza Năvodari în vederea creșterii siguranței navigației”. Perioada de implementare a proiectului este de 20 de luni, respectiv între 06.11.2019 și 30.06.2021.

Obiectivul general al proiectului este să asigure disponibilitatea și siguranța navigației pe Canalul Poarta Albă – Midia Năvodari, prin Ecluza Năvodari, furnizând o alternativă durabilă la transportul rutier de-a lungul unei importante rute de transport național și internațional.

Valoarea totală a proiectului este de 4.141.440 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 3.485.712 lei, iar valoarea contribuției Uniunii Europene prin Fondul de Coeziune este de 2.962.855,20 lei.

„Scopul proiectului este de a asigura elaborarea unei documentații tehnico-economice complete și în concordanță cu cerințele de finanțare ulterioară, a lucrărilor de retehnologizare a Ecluzei Năvodari în vederea creșterii siguranței navigației”, au precizat reprezentanți CN ACN SA.

De asemenea, CN ACN SA a anunțat semnarea contractului de finanțare pentru proiectul „Studiu de fezabilitate pentru obiectivul/proiectul de investiții: Modernizarea canalelor navigabile ale Dunării: Canal Dunăre – Marea Neagră și Canal Poarta Albă Midia, Năvodari în vederea creșterii siguranței navigației”. Perioada de implementare a proiectului este de 17 luni, respectiv între 01.11.2019 și 31.03.2021.

„Obiectivul general al proiectului este elaborarea studiului de fezabilitate pentru lucrările de modernizare a infrastructurii Canalului Dunăre Marea Neagră și canalului Poarta Albă Midia Năvodari în vederea asigurării condițiilor de navigație în siguranță pe ambele căi navigabile”, au mai menționat sursele citate.

Valoarea totală a proiectului este de 12.597.290.56 lei, din care valoarea totală eligibilă este de 10.602.704 lei, iar valoarea finanțării nerambursabile acordată de Comisia Europeană este de 9.012.298.40 lei.

Studiul de fezabilitate are în vedere identificarea soluțiilor tehnice pentru creșterea siguranței navigației, asigurarea stabilității versanților și malurilor canalelor navigabile și posibilitatea creșterii vitezei de navigație pe acestea, fără a periclita malurile secțiunii udate, a pereului din piatră brută.