A cincea zi de grevă în Educație. Guvernul a respins cererea sindicatelor de a crește salariile cu 25% și propune din nou cardurile valorice de 2.500 de lei

Greva generală din Educație continuă și astăzi, cel mai probabil, cu costul amânării rotativei guvernamentale, după ce Klaus Iohannis a declarat că Nicolae Ciucă nu va demisiona până nu se termină protestul profesorilor. Joi, liderii de sindicate au cerut, la întâlnirea cu Executivul, creșteri salariale de 25%, pe care Guvernul le-a respins. „Am cerut o […]

A cincea zi de grevă în Educație. Guvernul a respins cererea sindicatelor de a crește salariile cu 25% și propune din nou cardurile valorice de 2.500 de lei

Greva generală din Educație continuă și astăzi, cel mai probabil, cu costul amânării rotativei guvernamentale, după ce Klaus Iohannis a declarat că Nicolae Ciucă nu va demisiona până nu se termină protestul profesorilor. Joi, liderii de sindicate au cerut, la întâlnirea cu Executivul, creșteri salariale de 25%, pe care Guvernul le-a respins.

„Am cerut o creștere a veniturilor cu 25% și actul normativ prin care să fie stipulat, ca și garanție, că salariul debutantului va fi echivalentul salariului mediu brut pe economie și va fi luat în calcul pe viitor a legii unitare a salarizării. (…) Când Guvernul va veni cu un răspuns clar la solicitările noastre, colegii noștri vor decide dacă vor suspenda această acțiune sau nu”, a explicat joi Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, la ieșirea de la discuțiile cu guvernanții.

Răspunsul Guvernului a venit joi seară, prin vocea purtătorului de cuvânt.

Dan Cărbunaru a anunțat creșteri de 9% la salariu, însă pentru personalul nedidactic. Pentru profesori, oferta e aceeași, două prime în valoare totală de 2.500 de lei, plus salarii mărite conform noii legi a salarizării, care va fi luată în discuție de la 1 septembrie.

Sindicaliștii anunțaseră de joi dimineață, înaintea marșului din Capitală la care au participat mii de dascăli, că resping oferta de carduri valorice pentru profesori, cu 1.000 de lei în luna iunie, și 1.500 de lei în octombrie.

Care sunt solicitările profesorilor


Peste 150.000 de cadre didactice și zeci de mii de membri ai personalului auxiliar și nedidactic au intrat în grevă generală, începând din 22 mai.

Sindicaliștii au cerut majorarea salariilor „în conformitate cu importanța socială a muncii prestate”:
salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu net pe economie, adică să plece de la 4.000 de lei;
indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice cu rata inflației să devină o regulă;
plata orelor suplimentare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic.

Cadrele didactice mai cer acordarea de sporuri, acordarea unor drepturi prevăzute de lege și de contractele colective de muncă – decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar sau compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat -, precum și creșterea anuală a investițiilor din învățământ.