99% dintre persoanele care au decedat de Covid în Italia, în ultimele șase luni, erau nevaccinate

Un raport al Institutului Superior al Sănătății din Italia arată că doar 1% dintre decesele asociate Covid-19 din ultimele șase luni s-au înregistrat în rândul persoanelor vaccinate, iar media de vârstă a acestora era de 89 de ani și sufereau și de boli cronice, potrivit Corriere della Sera, citat de G4Media. Până la 21 iulie […]

99% dintre persoanele care au decedat de Covid în Italia, în ultimele șase luni, erau nevaccinate

Un raport al Institutului Superior al Sănătății din Italia arată că doar 1% dintre decesele asociate Covid-19 din ultimele șase luni s-au înregistrat în rândul persoanelor vaccinate, iar media de vârstă a acestora era de 89 de ani și sufereau și de boli cronice, potrivit Corriere della Sera, citat de G4Media.


Până la 21 iulie s-au produs 423 de decese asociate COVID din rândul persoanelor vaccinate inclusiv cu a doua doză. Asta reprezintă 1,2% din totalul deceselor de COVID înregistrate de la 1 februarie, de 35.776 de persoane. Campania de vaccinare a început în Italia pe 27 decembrie.


„Cu toate acestea, oamenii ies în stradă pentru a-și revendica dreptul de a nu se vaccina, respingând realitatea faptelor și expunându-se riscului de contagiere”, scrie ziarul italian.


Mare parte dintre persoanele care au decedat și erau deja vaccinate sufereau de boli cronice, precum cardiopatie ischemică, insuficiență cardiacă și hipertensiune arterială. 


„Nu este o surpriză faptul că vaccinurile nu sunt eficiente la un grup mic de oameni, de obicei la persoanele foarte în vârstă și la pacienții cu sistem imunitar slăbit. Este dificil să faci o estimare, dar se poate spune fără urmă de îndoială că vaccinurile au salvat milioane de vieți”, a transmis Graziano Onder, specializat în geriatrie, unul din autorii studiului.


Specialiștii mai subliniază că niciun vaccin nu oferă o protecție de 100%, iar noua variantă Delta mai scade din eficacitate, deși nu o elimină.


„Ciclul complet al vaccinurilor ARNm (Pfizer și Moderna) protejează în jur de 90%-95% persoanele simptomatice și în proporție de 80% feresc persoanele vaccinate de nevoia spitalizării. Varianta Delta este eficient neutralizată în special de anticorpii induși de vaccinurile ARNm, chiar dacă sunt necesare valori mai mari decât cele necesare pentru a limita tulpina virală originală”, a subliniat virologul Giorgio Palù, membru al Comitetului tehnic științific.


De la începutul pandemiei, în Italia au decedat peste 128 de mii de persoane, iar 4,12 milioane s-au vindecat, după ce au fost infectate cu SARS CoV-2. Peste 30 de milioane de italieni au primit schema completă de vaccinare, aproximativ 50% din populație.


Pentru a preveni apariția unui nou val epidemiologic, Italia a introdus noi restricții care vor intra în vigoare de la 5 august. Intrarea în restaurante, muzee, teatre, cinematografe, centre de expoziții, piscine sau pe stadioane va fi permisă numai după prezentarea certificatului verde care să ateste vaccinarea anti-COVID sau un test negativ.