5 persoane ucise, într-un atac comis de un bărbat cu un arc și săgeți, în Norvegia. Pista teroristă, luată în calcul

Atacul a avut loc miercuri seară, 13 octombrie, în centrul orașului Kongsberg, aflat în sud-estul Norvegiei. Motivul este încă necunoscut, însă autoritățile nu exclud ca acesta să fie unul de natură teroristă. Principalul suspect, un bărbat de origine daneză, este în arestul poliției, relatează presa din Norvegia. UPDATE ora 7:00: Un nou bilanț a autorităților […]

5 persoane ucise, într-un atac comis de un bărbat cu un arc și săgeți, în Norvegia. Pista teroristă, luată în calcul

Atacul a avut loc miercuri seară, 13 octombrie, în centrul orașului Kongsberg, aflat în sud-estul Norvegiei. Motivul este încă necunoscut, însă autoritățile nu exclud ca acesta să fie unul de natură teroristă. Principalul suspect, un bărbat de origine daneză, este în arestul poliției, relatează presa din Norvegia.


UPDATE ora 7:00: Un nou bilanț a autorităților norvegiene ridică numărul persoanelor ucise la cinci. Alte două, printre care și un polițist, au fost rănite. Autorul atacului este un bărbat în vârstă de 37 de ani, de origine daneză, care a fost arestat.


Atacatorul a pornit atacul într-un supermarket Coop Extra din partea de vest a orașului Kongsberg. Ulterior, bărbatul a început să atace oamenii de pe stradă. Un martor a spus, pentru o televiziune norvegiană, că a văzut o femeie care se adăpostea și „un bărbat care stătea în colț, cu săgeți într-o tolbă și cu un arc în mână”.


„Apoi am văzut cum oamenii aleargă să se adăpostească. O femeie ținea de mână un copil”, a mai spus martorul.


Poliția crede că a acționat pe cont propriu și urmează să stabilească dacă atacul este unul terorist, potrivit BBC. În acest moment, această pistă este luată în calcul de autorități.


Potrivit Verdern Gang și site-ului postului de televiziune NRK, două dintre cele mai importante portaluri din Norvegia, atacatorul a ucis cel puțin 4 oameni.


Șeful poliției din orașul cu 26.000 de locuitori, Øyvind Aas, a declarat că mai multe apeluri la serviciile de urgență au fost primite miercuri, 13 octombrie, începând cu ora locală 18.13, un ceas mai târziu în România.


Informările descriau scene ireale: o persoană trage cu un arc cu săgeți la întâmplare!


La ora 18:28, primii agenți au ajuns în centrul din Kongsberg. Au cerut oamenilor să rămână în interior, deoarece făptuitorul nu fusese depistat. Autorul atacului a fugit cu o maşină, dar a fost arestat ulterior, iar acum este interogat.


„Din păcate, putem confirma că mai multe persoane sunt rănite și există și decese. Răniții au fost transportați la spital”, a declarat șeful poliției, la conferința de presă care a început la ora 20.30.


„Conform informaţiilor noastre, există o singură persoană implicată", a adăugat Aas.


Aas a fost întrebat dacă poliția cataloghează atacul drept unul terorist, iar oficialul nu a exclus această ipoteză.


La locul atacului au fost mobilizate numeroase echipaje de poliţie, opt ambulanțe și trei elicoptere de salvare.


Autorităţile norvegiene urmează să anunţe numărul exact al victimelor într-o conferință de presă programată la ora 23.00, în România.Foto: EPA