20.000 de familii din Olanda au fost acuzate pe nedrept de fraudă. Scandalul ar putea răsturna guvernul

Zeci de mii de gospodării olandeze au fost urmărite în mod eronat pentru fraudă la încasarea alocațiilor, iar unele familii au fost forțate să returneze statului banii pe mai mulți ani, în unele cazuri zeci de mii de euro. Premierul Mark Rutte va decide vineri dacă e cazul să demisioneze în contextul scandalului declanșat, scriu […]

20.000 de familii din Olanda au fost acuzate pe nedrept de fraudă. Scandalul ar putea răsturna guvernul

Zeci de mii de gospodării olandeze au fost urmărite în mod eronat pentru fraudă la încasarea alocațiilor, iar unele familii au fost forțate să returneze statului banii pe mai mulți ani, în unele cazuri zeci de mii de euro. Premierul Mark Rutte va decide vineri dacă e cazul să demisioneze în contextul scandalului declanșat, scriu AFP și Reuters.


Liderul Partidului laburist olandez (PvdA), Lodewijk Asscher, şi-a anunţat joi demisia, pe fondul unui vast scandal legat de sancționarea pe nedrept a mai multor familii, ceea ce a pus guvernul în dificultate, relatează agențiile de presă citate de Agerpres.


Potrivit presei olandeze, guvernul de centru-dreapta al premierului Mark Rutte urmează să decidă vineri dacă va demisiona sau nu din cauza 'scandalului alocaţiilor' ('toeslagenaffaire' în olandeză), în care câteva mii de familii au fost acuzate în mod eronat de fraudă între 2013 şi 2019.


Ministru al afacerilor sociale şi al ocupării forţei de muncă în cea mai mare parte a acestei perioade, Asscher a apreciat într-un interviu postat pe Facebook că ''discuţiile recente despre rolul său în acest caz'' nu i-au mai permis să-şi îndeplinească atribuţiile de lider al PvdA, pe care îl exercita din 2016.


De asemenea, el a indicat că nu mai este candidat la o posibilă realegere şi că se retrage din calitatea de cap de listă a partidului pentru următoarele alegeri parlamentare, programate pentru 17 martie.


Potrivit raportului unei comisii parlamentare de anchetă publicat în decembrie, funcţionarii au oprit acordarea de alocaţii pentru mii de familii acuzate eronat de fraudă, înainte de a le constrânge să returneze de manieră retroactivă sumele primite pe parcursul mai multor ani, ceea ce în unele cazuri a însemnat zeci de mii de euro.


Dar presupusa fraudă era de fapt o eroare și consta de multe ori într-un formular completat greșit sau în lipsa unei semnături pe un document.


Efectul asupra oamenilor a fost însă substanțial. Unii dintre părinţii în cauză au suferit ulterior probleme financiare grave, au fost forțați să se mute din locuințele lor în unele mai ieftine.


Unele cupluri s-au despărțit, în urma tensiunilor declanșate de sancțiunile fiscale suferite.


Guvernul și-a cerut scuze pentru metodele autorităților fiscale și a constituit anul trecut provizioane de peste 500 de milioane de euro pentru compensații, în jur de 30.000 de euro pentru fiecare familie.


Ca urmare a acuzațiilor de discriminare, autoritățile fiscale au recunoscut și că 11.000 de familii formate din cupluri cu dublă naționalitate au fost evidențiate pentru a fi verificate mai amănunțit.


Liderul PvdA a pledat totuși nevinovat. "Nu, nu ştiam că autorităţile fiscale lansaseră o vânătoare ilegală împotriva a mii de familii", a afirmat joi Asscher.


Joi, premierul Mark Rutte i-a mulţumit pe Twitter fostului său ministru pentru ''angajamentul său extraordinar'', evocând o ''decizie dificilă''. El declarase marţi că doreşte ca guvernul său, demisionar sau nu, să poată lua în continuare decizii cu privire la gestionarea crizei sanitare.


20 dintre familiile implicate în scandal au demarat o acțiune în instanță împotriva miniștrilor din trei partide aflate în actuala coaliție guvernamentală a lui Rutte, scrie The Guardian.


Ministrul sănătății, Tamara van Ark, ministrul de finanțe, Wopke Hoekstra, ministrul pentru afaceri economice, Eric Wiebes, și fostul ministru pentru taxare, Menno Snel, sunt toți numiți în această acțiune în instanță, alături de Asscher.