Premierul Ludovic Orban spune că sistemul medical a ajuns la doar 75% din capacitate la tratarea pacienților Covid-19

Premierul Ludovic Orban susţine că sistemul medical a atins capacitatea de 75% în ceea ce priveşte tratarea pacienţilor cu COVID-19, scrie News.ro Șeful Executivului spune că sunt destule resurse pentru tratarea unui număr mai mare de bolnavi. Prmierul spune că principala problemă nu este lipsa paturilor la ATI, ci cea legată de asigurarea cadrelor medicale. […]

Premierul Ludovic Orban spune că sistemul medical a ajuns la doar 75% din capacitate la tratarea pacienților Covid-19

Premierul Ludovic Orban susţine că sistemul medical a atins capacitatea de 75% în ceea ce priveşte tratarea pacienţilor cu COVID-19, scrie News.ro Șeful Executivului spune că sunt destule resurse pentru tratarea unui număr mai mare de bolnavi.


Prmierul spune că principala problemă nu este lipsa paturilor la ATI, ci cea legată de asigurarea cadrelor medicale. Orban susţine că nu a fost atinsă capacitatea maximă de spitalizare pentru pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19, el arătând că mai există 25% din această capacitate. „Am prevăzut măsuri de a suplimenta numărul de locuri de la ATI într-un timp foarte scurt, există ventilatoare, există dotări, pe de altă parte nu poţi să pui toate secţiile de ATI ale spitalelor la dispoziţia COVID”, a declarat Ludovic Orban duminică seară, într-o emisiune la B1 TV.


Acesta a precizat că autorităţile au încercat în mod constant creşterea numărului de paturi de terapie intensivă pentru pacienţii cu COVID-29, dar că există o altă „limită”, care constă în numărul de medici şi de asistenţi medicali care pot îngriji pacienţii. 


„Intenţionăm că găsim o soluţie ca toţi cei care au terminat rezidenţiatul şi au luat examenul la final să intre în acest dispozitiv pentru că avem nevoie de medici ca de aer. Echipamente există, există peste capacitate, limita este în a asigura personal” a adăugat premierul.El a spus că nu toţi pacienţii de la ATI sunt intubaţi, iar în acest context se ia în calcul implementarea unor „secţii intermediare” pentru pacienţii care nu au nevoie de ventilare, astfel încât paturile care beneficiază de ventilator să poată fi alocate pacienţilor care au nevoie de astfel de terapie.


Prefectul Capitalei Gheorghe Cojanu a anunţat că nu mai sunt locuri la ATI în Bucureşti, iar Spitalul Colentina devine spital COVID în integralitate, ceea ce înseamnă încă 3-400 de paturi.