Marcel Vela, despre ridicarea restricțiilor la pelerinajul de la Iași: „O decizie operativă pentru a salva o situație care putea degenera”

Ministrul de interne, Marcel Vela, a declarat, joi, la Timișoara, că decizia ridicării restricțiilor la pelerinajul de Sfânta Parascheva, de la Iași, a fost una „operativă”, luată „pentru a salva o situație care putea degenera și putea deveni foarte gravă”. Activitatea Ministerului Afacerilor Interne este una care incumbă şi anumite decizii care se iau în […]

Marcel Vela, despre ridicarea restricțiilor la pelerinajul de la Iași: „O decizie operativă pentru a salva o situație care putea degenera”

Ministrul de interne, Marcel Vela, a declarat, joi, la Timișoara, că decizia ridicării restricțiilor la pelerinajul de Sfânta Parascheva, de la Iași, a fost una "operativă", luată "pentru a salva o situație care putea degenera și putea deveni foarte gravă".


Activitatea Ministerului Afacerilor Interne este una care incumbă şi anumite decizii care se iau în funcţie de situaţia operativă concretă. Şi atunci când o decizie care e adoptată salvează o situaţie gravă, aceste decizii se iau în mod legal şi profesionist de către cei care analizează exact momentul operativ de la o anumită situaţie, zonă sau eveniment.

Marcel Vela. ministrul de interne:

Marcel Vela a precizat că dacă nu ar fi fost luată această decizie situația ar fi degenerat, iar imaginea României ar fi avut de suferit.


"Ce s-a întâmplat la Iaşi a fost o decizie operativă pentru a salva o situaţie care putea degenera şi putea deveni foarte gravă, atât pentru cei implicaţi în evenimentul respectiv, cât şi pentru ceea ce înseamnă o afectare a imaginii ţării noastre care ar fi fost speculată în media naţională sau internaţională cu privire la, să spunem, posibile violenţe între cei care aşteptau să intre în curtea bisericii şi organele de ordine care trebuiau să interzică acest lucru.


Pentru că situaţia era în punctul de a deveni conflictuală şi în altă zonă care nu era de dorit nici de către minister, nici de către Biserică, dar în mod principal cred că de toată lumea conştientă că orice act de violenţă nu face bine nimănui, s-a luat această decizie operativă. Aşa că nu exista vină sau răspundere. A fost o decizie operativă care se ia conform legii. Activitatea MAI are şi această zonă care se ia în funcţie de situaţiile operative”, a afirmat ministrul de interne, potrivit news.ro.


Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoas, miercuri dimineaţă, din Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi aşezată în baldachinul din curtea lăcaşului de cult, după o săptămână de controverse privind oportunitatea desfăşurării pelerinajului.


În acest an, din cauza pandemiei de COVID-19, autoritățile centrale au decis interzicerea pelerinajului pentru cei care nu locuiesc la Iași, decizie care a provocat reacții dure la vârful Bisericii.


Foto: Hepta