Macron, discurs dur la anunțarea carantinei: ”Al doilea val va fi, fără niciun dubiu, mai ucigaș”

”Suntem copleșiți de accelerarea epidemiei”, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron, miercuri seară, în mesajul televizat în care a anunțat luarea unor măsuri drastice pentru stoparea răspândirii virusului de COVID-19. Franța va intra vineri în cel de-al doilea lockdown de la izbucnirea pandemiei de coronavirus. Noile restricții vor fi valabile cel puțin până la 1 […]

Macron, discurs dur la anunțarea carantinei: ”Al doilea val va fi, fără niciun dubiu, mai ucigaș”

”Suntem copleșiți de accelerarea epidemiei”, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron, miercuri seară, în mesajul televizat în care a anunțat luarea unor măsuri drastice pentru stoparea răspândirii virusului de COVID-19.


Franța va intra vineri în cel de-al doilea lockdown de la izbucnirea pandemiei de coronavirus. Noile restricții vor fi valabile cel puțin până la 1 decembrie, a anunțat președintele Emmanuel Macron miercuri seară.


Potrivit acestuia, dacă nu se face nimic, Franța riscă ”cel puțin 400.000 de decese suplimentare” în următoarele luni,.


”Suntem cu toții depășiți de un al doilea val care, o știm, va fi, fără niciun dubiu, mai dur și mai ucigaș decât primul (...) Orice am face, 9.000 de pacienți vor fi la reanimare la mijlocul lunii noiembrie. Dacă nu punem astăzi o frână brutală contaminărilor, spitalele noastre vor fi foarte repede copleșite”, a spus Macron, citat de Le monde.


El a precizat că nu poate accepta ideea ca sute de mii de conaționali să fie lăsați să moară și nici ca medicii să fie puși în situația de a alege între pacienți. ”Acestea nu sunt valorile noastre”.


Carantină pe întreg teritoriul Franței, școlile rămân deschise


Emmanuel Macron a anunțat instaurarea carantinei la nivelul întregii țări, cu excepția teritoriilor din afara Europei.


Frontierele din interiorul spațiului european vor rămâne deschise, în schimb, frontierele exterioare vor fi închise, fără excepție. Francezii din afara țării vor putea însă să se repatrieze.


Există însă diferențe notabile față de lockdown-ul din primăvară:


Creșele, școlile, colegiile și liceele vor rămâne deschise. În schimb, unitățile de învățământ superior vor asigura doar cursuri online.Munca nu va fi întreruptă, cu mențiunea că munca la distanță este privilegiată. ”Economia nu trebuie nici să se oprească, nici să se prăbușească”, a spus Macron.Căminele pentru persoane vârstnice vor rămâne deschise pentru vizite.

Reevaluare la fiecare 15 zile


O noutate față de lockdown-ul din primăvară: situația va fi evaluată la fiecare 15 zile, urmând ca unele interdicții să fie relaxate sau chiar eliminate, dacă situația se ameliorează.


”Dacă în 15 zile, vom stăpâni situația, vom putea să reevaluăm lucrurile în speranța că vom putea deschide anumite magazine, în special în această perioadă atât de importantă dinaintea sărbătorilor”, a mai explicat președintele Franței.


Reuniunile private în afara mediului strict familial sunt excluse, adunările publice sunt interzise și nu veți putea să vă deplasați dintr-o regiune într-alta.

Emmanuel Macron:

Altfel, barurile și restaurantele vor fi închise. Iar pentru a ieși din casă, francezii au nevoie din nou de adeverințe. Pot merge la lucru, la cumpărături, să vadă un medic sau să ia o gură de aer, dar nu departe de locuință.


Guvernul francez urmează să transpună, joi, în acte normative toate deciziile anunțate de Emmanuel Macron.