Inventatorul vaccinului anti-COVID spune când vom reveni la o viață normală: „Rata de infecție va scădea la vară”

Ugur Sahin, directorul executiv al concernului farmaceutic german BioNTech, care a dezvoltat împreună cu grupul american Pfizer vaccinul anti-COVID cu o eficiență anunțată de 90%, crede că revenirea la o viață normală nu va veni prea repede după startul imunizării în masă, notează BBC. Într-un interviu acordat BBC, prof. Ugur Sahin s-a declarat încrezător că […]

Inventatorul vaccinului anti-COVID spune când vom reveni la o viață normală: „Rata de infecție va scădea la vară”

Ugur Sahin, directorul executiv al concernului farmaceutic german BioNTech, care a dezvoltat împreună cu grupul american Pfizer vaccinul anti-COVID cu o eficiență anunțată de 90%, crede că revenirea la o viață normală nu va veni prea repede după startul imunizării în masă, notează BBC.


Într-un interviu acordat BBC, prof. Ugur Sahin s-a declarat încrezător că vaccinul va influența transmiterea noului coronavirus. Cercetătorul a spus că administrarea serului dezvoltat de Pfizer și BioNTech ar putea duce la scăderea la jumătate a numărului de infectări.


Însă pandemia se va stinge treptat, nu brusc, de aceea, Sahin e convins că avem în față o iarnă grea, abia peste un an, adică iarna viitoare, fiind de așteptat o revenire la normalitate.


De ce va dura atât de mult revenirea la o viață normală, în ciuda eficienței serului anti-COVID?


Cercetătorul de origine turcă a explicat că vaccinul va începe să aibă un impact mare abia la jumătatea anului 2021: ”Vara ne va ajuta, deoarece rata infecției va scădea atunci și ceea ce este absolut esențial este să obținem o rată ridicată de vaccinare înainte de toamna/ iarna anulului viitor”.


Prof. Sahin a mai spus că este esențial ca toate programele de imunizare să fie finalizate până la toamna viitoare.


Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că a semnat, la 11 noiembrie, contractul pentru 300 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID dezvoltat de Pfizer şi BioNTech.


Vaccinul se administrează în două doze, la o distanță de trei săptămâni.