Experimentul finlandez cu câini dresați să miroasă COVID-19, un succes. Nasul patrupedelor, la fel de fin ca testul PCR

Experimentul din Finlanda în care se folosesc câini dresați să miroasă persoanele infectate cu noul coronavirus a dat primele rezultate – iar acestea sunt promițătoare, anunțăHotnews. De la momentul instalării cabinei de testare în sala de sosiri de pe aeroportul Helsinki-Vantaa, la sfârșitul lunii trecute, trei câini – Kossi, ET și Miina – au adulmecat […]

Experimentul finlandez cu câini dresați să miroasă COVID-19, un succes. Nasul patrupedelor, la fel de fin ca testul PCR

Experimentul din Finlanda în care se folosesc câini dresați să miroasă persoanele infectate cu noul coronavirus a dat primele rezultate - iar acestea sunt promițătoare, anunțăHotnews.


De la momentul instalării cabinei de testare în sala de sosiri de pe aeroportul Helsinki-Vantaa, la sfârșitul lunii trecute, trei câini - Kossi, ET și Miina - au adulmecat până la 2.200 de pasageri. Virusul a fost detectat în cazul a 0,6% dintre călători.


Cercetătorii spun că primele rezultate ale experimentului, care va continua până în decembrie, apar similare cu rata de detectare a testelor PCR efectuate, voluntar, de călători la sosire.


”Am efectuat 16-17.000 de teste PCR pe aeroport și mai puțin de un procent este pozitiv”, a explicat miercuri Timo Aronkytö, viceprimarul orașului Vantaa.


În concluzie, rezultatele testelor PCR sunt ”aproape identice” cu cele găsite de câini, spun oamenii de știință aflați în spatele studiului.


Dincolo de potrivirea procentuală, cercetătorii trebuie să vadă acum dacă patrupedele au detectat coronavirusul la acele persoane depistate pozitiv la testarea PCR sau există inadvertențe. Ei speră să-și publice concluziile până la sfârșitul anului.


Experimentul mai arată că anumite rase de câini pot detecta Covid-19 cu o precizie de aproape 100%.


Managerul de proiect, Soile Turunen, a declarat că nu a fost remarcată nicio reticență din partea pasagerilor. În fiecare zi, aproape 100 de călători se aliniază pentru acest test gratuit.


În prezent se antrenează un al patrulea câine, un ciobănesc german pe nume Valo, pentru a suplimenta numărul animalelor care participă la experiment.


Cercetătorii de la Universitatea din Helsinki, instituția aflată în spatele experimentului - în colaborare cu specialiștii din organizația Wise Nose - speră că studiul lor va convinge guvernul să finanțeze metoda și să o aplice în zona obiectivelor turistice și în locurile unde sunt organizate evenimente ce implică mari mase de oameni.