Curtea de Apel din Lisabona: Carantinarea oamenilor doar în urma testului PCR este ilegală

Decizia din 11 noiembrie a Curții de Apel din Lisabona, Portugalia, care consideră că testele PCR sunt neconcludente și că este ilegală carantinarea oamenilor doar din cauza unui astfel de test, a făcut furori. asta în condițiile în care, în prezent, testele PCR sunt considerate standardul pentru diagnosticarea unei infecții cu coronavirus, notează HotNews.ro. În […]

Curtea de Apel din Lisabona: Carantinarea oamenilor doar în urma testului PCR este ilegală

Decizia din 11 noiembrie a Curții de Apel din Lisabona, Portugalia, care consideră că testele PCR sunt neconcludente și că este ilegală carantinarea oamenilor doar din cauza unui astfel de test, a făcut furori. asta în condițiile în care, în prezent, testele PCR sunt considerate standardul pentru diagnosticarea unei infecții cu coronavirus, notează HotNews.ro.


În Hotărârea cu nr. 1783/20.7T8PDL.L1-2, instanța portugheză a explicat că validitatea testelor depinde de numărul de cicluri utilizate și de încărcătura virală a persoanei testate. Judecătorii fac referire la un articol de specialitate, apărut la 28 septembrie 2020, în Oxford Academic.


Instanța portugheză a concluzionat că „dacă o persoană este testată pozitiv prin PCR, utilizând un prag de 35 de cicluri sau mai mare (așa cum este regula în majoritatea laboratoarelor din Europa și SUA), probabilitatea că această persoană este infectată este mai mică de trei la sută, iar probabilitatea ca rezultatul să fie fals pozitiv este de 97 la sută ".


Curtea de Apel a anulat astfel o decizie a autorității regionale de sănătate din insulele Azore, care a pus în carantină ilegal patru persoane, după ce una dintre acestea a dat rezultate pozitive pentru coronavirus, folosindu-se un test PCR.


Diagnosticul infecției cu COVID-19 trebuie dat de un medic


Curtea de Apel din Lisabona a constatat, de asemenea, că pragul de cicluri utilizat pentru testele PCR care se desfășoară în prezent în Portugalia, nu era cunoscut. În plus, potrivit instanței portugheze, dovada unei infecții cu virus nu este permisă fără implicarea unui medic autorizat.


”Stabilirea unei disfuncții, a unei boli sau a unei stări maladive prin studierea simptomelor și semnelor acesteia și analiza testelor efectuate este o procedură de sănătate de bază, care trebuie efectuată de un medic și, în fiecare domeniu specific, de un specialist”, au susținut în apărare, avocații celor implicați.


În motivarea hotărârii sale împotriva autorității regionale de sănătate, instanța de apel portugheză a susținut că ”având în vedere lipsa informațiilor privind parametrii analitici ai testelor și în absența unui diagnostic medical care să arate prezența infecției sau a riscului, această instanță nu poate stabili dacă C a fost de fapt un purtător al virusului SARS-CoV-2 sau dacă A, B și D prezintă un risc ridicat”.


Pozitivii cu COVID-29 sunt întotdeauna contagioși?


Și în Germania, valoarea informativă a infecțiozitătii efective a unei persoane care a dat rezultate pozitive la testele de reacție în lanț a polimerazei (teste PCR) este controversată. Ca parte a unui test specific, urmele de material genetic conținute într-o probă sunt dublate, în mod repetat, în mai multe cicluri.


Astfel, cu cât sunt necesare mai multe cicluri, cu atât este mai mică concentrația din proba originală - și, prin urmare, probabilitatea de infecție, se explică în ziarul farmaciștilor germani Deutsche Apotheker Zeitung.


”Cu toate acestea, în testul PCR, acest lucru înseamnă că oamenii obțin un rezultat pozitiv, chiar dacă au doar cantități mici de material-virus în corpul lor și probabil că nu mai pot infecta pe nimeni”, a notat Deutsche Apotheker Zeitung.


”Un test PCR pozitiv indică o infecție cu SARS-CoV-2, cu siguranță. Dar sunt acești oameni pozitivi întotdeauna contagioși? Numeroși experți au discutat acest lucru în ultimele câteva săptămâni. Așa-numita valoare Ct, care oferă o indicație a cantității de ARN viral prezent efectiv, ar putea oferi o evaluare mai bună a acestui lucru”, se mai precizează în articol.


Curtea de Apel portugheză face referire la drepturile omului


La Institutul Robert Koch din Germania, sistemele actuale de detectare PCR sunt reperul absolut pentru diagnosticare. Cu toate acestea, valoarea Ct nu este standardizată pentru SARS-CoV-2, la fel cum nu au fost standardizate nici sutele de teste PCR, de la diferiți producători. Î


În prezent, legea prevede că toate persoanele care au fost testate pozitiv pentru coronavirus trebuie să intre în carantină.


Curtea de Apel portugheză respinge o astfel de abordare, în hotărârea sa, făcând referire la drepturile fundamentale: ”Legea -și în primul rând drepturile omului- trebuie să fie în prim plan: nu să interzică și să sancționeze, așa cum se subliniază prea mult astăzi, ci să garanteze și să protejeze drepturile tuturor“.


”Astăzi, situația de urgență este cunoscută sub numele de coronavirus. Nu știm ce va fi mâine. Iar ceea ce facem sau nu astăzi, pentru a menține ancorarea la principiile de bază ale sistemului, ne poate determina viitorul”, a mai notat instanța portugheză.


Teste PCR evidențiază un număr record de infectări și care, raportate în mod repetat, au justificat recent lockdown-ul instituit în Germania, dar și în alte țări. Ele reprezintă și „baza” invocată pentru impunerea măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19. Îndoielile unor experți cu privire la validitatea unui astfel de diagnostic sunt însă ignorate.


FOTO: EPA