Ce înseamnă intrarea Bucureștiului în scenariul roșu: masca devine obligatorie în toate spațiile deschise, se închid restaurantele, teatrele și sălile de jocuri

Bucureștiul a depășit duminică pragul de 3 privind rata de infectare la mia de locuitori și poate intra în scenariul roșu. Din momentul în care Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgenţă va decide trecerea în acest scenariu, masca de protecție va deveni obligatorie în toate spațiile deschise, iar restaurantele, cafenelele și sălile de jocuri […]

Ce înseamnă intrarea Bucureștiului în scenariul roșu: masca devine obligatorie în toate spațiile deschise, se închid restaurantele, teatrele și sălile de jocuri

Bucureștiul a depășit duminică pragul de 3 privind rata de infectare la mia de locuitori și poate intra în scenariul roșu. Din momentul în care Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgenţă va decide trecerea în acest scenariu, masca de protecție va deveni obligatorie în toate spațiile deschise, iar restaurantele, cafenelele și sălile de jocuri vor rămâne închise.


Incidența cazurilor în ultimele 14 zile la mia de locuitori este la 3,02, în creștere cu 0,27 față de ziua precedentă, potrivit bilanțului transmis de Grupul de Comunicare Strategică.


Această rată de infectare ar putea duce la trecerea Capitalei în scenariul roșu.


Ce presupune scenariul roșu


Guvernul a aprobat săptămâna aceasta, prin hotărâre, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, dar și noile restricții stabilite de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență.


Dintre acestea, o serie vizează localitățile unde este depășită rata de 3 la mie și aplicarea scenariului roșu. Care sunt restricțiile aferente acestui scenariu:


masca de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice deschise, nu doar în cele aglomerate;cinematografele și instituțiile de spectacole se închid;sunt interzise spectacolele și concertele;se închid restaurantele și cafenelele;pot funcționa doar restaurantele și cafenelele din interiorul hotelurilor, însă doar pentru clienții cazați în respectivul hotel;se închid sălile de jocuri de noroc.

Prefectul: ”3,02 e foarte puțin depășit”


Hotărârea de Guvern prevede că în maximum 48 de ore de la atingerea acestei rate de infectare, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgenţă trebuie să se întâlnească pentru ”a constata” incidența și pentru a pune în aplicare măsurile, care se sunt valabile pentru o perioadă de 14 zile.


Cu toate acestea, prefectul Capitalei Gheorghe Cojanu a declarat pentru Edupedu.ro că nu are în vedere să convoace astăzi Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, pentru că ”3,02 e foarte puțin depășit ca să panicăm lumea”.


Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

”În legislație scrie că în 48 de ore comitetele pentru situații de urgentă judetene și cel municipal se întrunesc, după depășirea unei rate de 3. Deci dacă astăzi s-a anunțat, 48 de ore înseamnă luni și marți. 3,02 e foarte puțin depășit ca să panicăm lumea”, a spus prefectul.


O decizie privind închiderea școlilor va fi luată mâine


Hotărârea adoptată de Guvern nu are prevederi foarte clare cu privire la desfășurarea cursurilor. Ministrul educației, Monica Anisie, a spus că trecerea tuturor unităților de învățământ în scenariul roșu va fi decisă de Comitetul pentru Situații de Urgență, însă până atunci, adică luni, cel puțin, elevii vor merge la școală în funcție de scenariul stabilit pentru fiecare unitate.


Ministrul educației, Monica Anisie

”În funcție de existența transmiterii comunitare în localitate și de numărul de focare existente în unitățile de învățământ, precum și de alte criterii de risc, Comitetul poate decide prin emiterea unei hotărâri suspendarea temporară a activităților didactice pentru 14 zile. Și aici este vorba despre activitățile didactice care presupun prezența față în față în unitățile de învățământ, cursurile desfășurându-se online. Asta este ceea ce spune ordinul comun”, a declarat Monica Anisie pentru Edupedu.


Ce riscă persoanele care nu respectă restricțiile din scenariul roșu


Nepurtarea măștii de protecție în spațiile închise, precum și în toate spațiile deschise, așa cum prevede noua Hotărâre de Guvern, atrage o amendă între 500 și 2.500 de lei, conform legii.


Amenzile ajung până la 10.000 de lei pentru operatorii economici, ca restaurantele, care nu respectă decizia de suspendare a activității, și la 15.000 de lei, pentru organizarea de spectacole, concerte sau mitinguri.