Alexandru Rafila: „Tatăl meu a lucrat în Securitate până în 1949, în iunie. Un lucru absolut condamnabil”

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, prezentat pe 15 octombrie de președintele PSD Marcel Ciolacu drept candidat pe listele social-democraților la Camera Deputaţilor pe București, a recunoscut că tatăl său a colaborat cu fosta Securitate până în iunie 1949 și a spus că acest lucru „este absolut condamnabil”. Întrebat la B1TV dacă tatăl său a […]

Alexandru Rafila: „Tatăl meu a lucrat în Securitate până în 1949, în iunie. Un lucru absolut condamnabil”

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, prezentat pe 15 octombrie de președintele PSD Marcel Ciolacu drept candidat pe listele social-democraților la Camera Deputaţilor pe București, a recunoscut că tatăl său a colaborat cu fosta Securitate până în iunie 1949 și a spus că acest lucru "este absolut condamnabil".


Întrebat la B1TV dacă tatăl său a lucrat în aparatul fostei Securități, profesorul Alexandru Rafila a răspuns: "Da, a lucrat până în 1949, în iunie. Eu nu știu foarte multe lucruri, am aflat despre aceste lucruri când eram student".


"Tatăl meu a terminat facultatea de medicină în 1960. Eu m-am născut în 1961, iar evenimentele la care faceți referință s-au petrecut în anii '48-'49", a mai spus reprezentantul României la OMS.


Chestionat apoi dacă tatăl său este aceeași persoană din documentele CNSAS în care se menționează că este născut în URSS în 1920, după cum a relatat Newsweek, Rafila a replicat: "Da, este adevărat. Bunicul meu a fost prizonier în Rusia, a lucrat în Armată, a fost prizonier și s-a întors cu un copil din Rusia, tatăl meu".


În mod evident, apartenența la Securitate în acea perioadă, din punctul meu de vedere, este un lucru absolut condamnabil.

Alexandru Rafila:

Președintele Societății Române de Microbiologie a subliniat însă că tatăl său, Alexandru Rafila, despre care o parte a presei a susținut că ar fi fost responsabil de uciderea unor țărani din Valea Crișului Alb la sfârșitul anilor '40, nu a fost implicat în acel masacru.


"Acel lucru s-a întâmplat după două luni și jumătate după ce tatăl meu fusese exclus din Securitate și dat afară din Partidul Comunist Român. El era membru de partid. Iar tatăl meu, ulterior, a avut de suferit. A fost exclus din Facultatea de Medicină timp de 6 luni pentru că a fost considerat un element dușmănos. El nu a fost implicat în acel masacru", a precizat Alexandru Rafila la B1TV.


Tatăl meu a fost student la Medicină la București, în perioada 1954-1960. A terminat al doilea facultatea, la vârsta de 40 de ani. A fost militar, a luptat pe front până în 1945, până la 25 de ani. Nu văd unde este vina mea pentru că sunt fiul tatălui meu.

Alexandru Rafila:

"Nu este nicio scuză pentru apartenența la o astfel de organizație. A fost exclus din Securitate și a fost dat afară și din PCR pentru că nu era corespunzător sarcinilor pe care trebuia să le îndeplinească", a încheiat reprezentantul României la OMS.


Marcel Ciolacu: "Știam foarte bine adevărul. Mai ales domnul premier Orban"


Cu referire la "cazul Rafila", Marcel Ciolacu a avut și el o reacție. Președintele PSD a declarat că știa trecutul tatălui actualului reprezentant al României la OMS.


"Am constatat un atac la familia domnului profesor Rafila, știind atât eu, cât și domnul prim ministru Orban, foarte bine, adevărul. Mai ales domnul prim ministru Orban, pentru că este mai bine informat decât mine", a spus Marcel Ciolacu la prezentarea Gabrielei Firea și a lui Adrian Streinu Cercel drept candidați pe lista PSD pentru Senat în București, la alegerile parlamentare care vor avea loc pe 6 decembrie.


"Îmi cer scuze domnului profesor Rafila și familiei dânsului pentru acest inconvenient pe care trebuie să îl suportați", a adăugat Ciolacu.


Marcel Ciolacu la prezentarea Gabrielei Firea și a lui Adrian Streinu Cercel drept candidați pe lista PSD pentru Senat. Foto: Cristian Otopeanu