Afacerea COVID. Un patron condamnat de două ori pentru evaziune fiscală a obținut un contract de 10 milioane de euro, fără licitație, cu ONAC

Omul de afaceri Matei Valeriu Nicolae, director al firmei Matei Conf Group SRL, a fost condamnat, în ultimii 5 ani, de două ori pentru evaziune fiscală. Retras din poziția de asociat al firmei, pe care a cedat-o soției, Matei continuă să-și conducă afacerea din postura de director general, iar în urmă cu două săptămâni a […]

Afacerea COVID. Un patron condamnat de două ori pentru evaziune fiscală a obținut un contract de 10 milioane de euro, fără licitație, cu ONAC

Omul de afaceri Matei Valeriu Nicolae, director al firmei Matei Conf Group SRL, a fost condamnat, în ultimii 5 ani, de două ori pentru evaziune fiscală. Retras din poziția de asociat al firmei, pe care a cedat-o soției, Matei continuă să-și conducă afacerea din postura de director general, iar în urmă cu două săptămâni a obținut un contract de 9.450.000 de euro cu Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) pentru echipamente de protecție împotriva COVID-19.


De 8 luni, ONAC folosește pandemia pentru a ocoli licitațiile în baza “evenimentelor care nu puteau fi prevăzute”.


Firma Matei Conf Group SRL a încheiat, la 12 octombrie, un contract în valoare de 9.450.000 de euro cu Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, acesta fiind prețul total pentru 750.000 de combinezoane de protecție. Conform calculelor noastre, asta înseamnă că un combinezon de protecție costă în jur de 62 de lei. 


Procedura s-a desfășurat prin negociere, fără publicarea unui anunț de participare, autoritățile invocând deja împământenita “extremă urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute”. În descrierea anunțului, se precizează că achiziția combinezoanelor a fost necesară pentru asigurarea stocurilor de urgență medicală.


Neexistând un anunț de participare, datele referitoare la criteriile cerute de ONAC firmelor care au participat la această negociere nu sunt publice. 


“A trebuit să fac pasul înapoi”


Actual director general al companiei și fost asociat al acesteia, Matei Valeriu Nicolae a fost condamnat, în ultimii 5 ani, de două ori pentru evaziune fiscală, conform portalului instanțelor de judecată.


Prima condamnare a survenit în mai 2016, când omul de afaceri a fost obligat la plata unei amenzi penale în cuantum de 22.500 de lei. În 2018, el a fost condamnat a doua oară, de această dată la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru evaziune fiscală în formă continuată.


Conform datelor de pe portalul instanțelor, omul de afaceri a achitat prejudiciul adus statului, în valoare de 2.933.461 de lei.


Contactat de Libertatea, el a confirmat că în prezent conduce firma din postura de director, dar spune că a cedat acțiunile soției după ce a fost condamnat. 


“Eu, vă dați seama… Cumva, făcând asta de 17 ani, având atâția oameni angajați… Un eveniment de genul ăsta a venit - nu cu plăcere, dar a venit - și se punea problema dacă închid firma sau mă retrag. Nefăcând acest lucru, pentru că asta este meseria mea, a trebuit să fac pasul înapoi pentru a nu afecta imaginea… Anii ăia au lăsat niște urme, cu greșelile aferente, pe care le-am și recunoscut, am și achitat totul. Asta este, faptele au rămas”, a declarat Matei.


Trecutul de evazionist, considerat irelevant de ONAC 


Deși susține că a făcut un pas înapoi în ce privește conducerea firmei, el continuă să apară în presă în calitate de director și oferă interviuri. În luna mai, de pildă, declara pentru Ziarul Financiar că, până la acea dată, nu au fost contactați de autorități pentru a produce combinezoane. 


În ce privește contractul cu ONAC, Valeriu Matei spune că speră să livreze către oficiu cele 750.000 de combinezoane până la jumătatea lunii decembrie și susține că marfa este de cea mai bună calitate.


De asemenea, Matei a precizat că nu i s-a cerut vreun cazier judiciar și că istoricul său penal nu a contat în atribuirea contractului. 


Libertatea a solicitat și informații de la ONAC privind atribuirea acestui contract, însă, până la ora publicării acestui material, nu am primit niciun răspuns.